Spulletjes

Voor een triathlon heb je spulletjes nodig. Je hebt ook heel veel spulletjes die je niet per se nodig hebt, maar die wel leuk zijn, nuttig zijn of ervoor zorgen dat je sneller gaat. Een goede fiets is één van die dingen. Ik heb een tijdritfiets voor tijdritten en gebruik hem nu dankbaar bij de triathlons. Voor de Ventouxman heb ik voor de gewone fiets gekozen. De belangrijkste reden is dat er veel geklommen moet worden en houding, versnellingen en gewicht van de gewone fiets daar geschikter voor zijn. Op de tijdritfiets heb ik voor 54 en 42 bladen en achter 23 als grootste blad. Uiteraard is dat aan te passen, maar dat betekent een nieuwe crank, nieuwe derailleur, nieuwe cassette en ketting. Je bent dan een paar honderd euro verder. Niet echt lekker voor eenmalig gebruik. De houding is bovendien vrij extreem en bij het klimmen niet echt aan gewend en al helemaal niet bij het dalen. Met twee uur vlak en twee uur klimmen in het vooruitzicht, levert een tijdrithouding voor het vlakke deel toch wel veel tijdwinst op.

Een opzetstuur dan maar. Ik had er nog één liggen van mijn eerste tijdrit toen ik nog geen speciale tijdritfiets had. Na montage bleek dat ik ten opzichte van de houding maar liefst 10 cm hoger zat en 7 centimeter verder van mijn zadel. Dat is wel een enorm verschil. De reach kunnen verbeteren door een kortere stuurpen en het monteren van mijn tijdritzadel. Dat tijdritzadel zorgt niet zozeer voor een kortere afstand, maar het is wat fijner om ermee op het puntje van het zadel te zitten waardoor je in de praktijk toch een kortere reach hebt. Om het verschil in drop van 10 cm te overbruggen was wat meer geknutsel nodig. De stuurpen kon nog iets lager door een spacer te verplaatsen. De grootste winst heb ik echter bereikt door de armpads van het stuur af te schroeven en de armpads van mijn tijdritfiets te gebruiken. Hier heb ik gaatjes in geboord en ze met behulp van tieraps rechtstreeks op het stuur vastgemaakt. Uiteindelijk nog wel een paar centimeter verschil met mijn tijdritfiets, maar het benadert de houding aardig.

Omdat we met een touringcar gaan was het verzoek fietsen zoveel mogelijk in koffers mee te nemen. Eentje kunnen lenen. En – leuk 😬 – mijn zorgvuldig in elkaar gezette stuur kon weer uit elkaar. Veel gedoe, maar na wat gesleutel gelukt.

Lijf klaar, spulletjes klaar, kom maar op 😁

2 reacties op Spulletjes

  1. Ja mooi hoor maar hoe zit het dan met al die andere spulletjes? Vermogensmetertje, Garmin, velletjes, poeders, trailschoenen, wetsuitje, #jeweettoch #happylife

Reageren is niet mogelijk.