Nederlands Kampioen :-)

Het oriëntatielopen gaat wisselend. Ik maak nog te vaak fouten, maar ondanks dat, geniet ik iedere keer weer van het lopen door bossen, over de heide en andere schitterende gebieden. In het broedseizoen wordt er maar beperkt toestemming gegeven om wedstrijden in de natuur te organiseren. Daarom worden er in de voorjaarsmaanden relatief veel sprintwedstrijden georganiseerd. Ze vinden plaats op kazernes, parken, maar ook in oude binnensteden. Hoewel ik er in eerste instantie wat sceptisch over was, vind ik het steeds leuker. En niet onbelangrijk, ze liggen me ook goed. Bij een dubbelsprint in Rotterdam kwam ik aardig mee, maar afgelopen zondag in Amersfoort op het heuse NK Sprint, viel alles goed. De conditie was goed, de snelheid en, ik maakte geen fouten.

Tot mijn eigen verbazing won ik in mijn leeftijdscategorie, de H45. Toegegeven, de echte kleppers van mijn leeftijd lopen mee met de elitecategorie, maar ik versloeg toch een aantal heren van wie ik nog niet eerder gewonnen had.

Bij een sprintwedstrijd heb je relatief veel posten op een korte afstand; de race is slechts 3 kilometer. Dat betekent dat je continu een post verder moet denken. Je bent dus al rennend aan het kaartlezen en aan het kijken waar je na de volgende post naartoe moet. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je stil moet staan en dat is bij zo’n sprint funest. Snelheid erin houden dus. De conditie is goed, maar dit is vooral ook een hoge snelheid aankunnen. Regelmatig gaat het onder de 4 minuten per kilometer terwijl je dus onderweg aan het navigeren bent. Erg leuk om een keer – met prijsuitreiking – op het hoogste schavotje te staan.