4e etappe: Bergzeitfahren

bergzeitOp het programma vandaag de klimtijdrit naar Dobratsch, beter bekend als de Villacher Alpenstrasse. Een klim van 16 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Met enkele vlakke stukken en daardoor ook kilometers van boven de 10%. Qua moeilijkheidsgraad ergens tussen Alpe d’Huez en de Ventoux in.

De eerste start was om 14:00 uur, uitslapen! Bijkomend voordeel van vertrek in de middag was dat de verse sneeuw van afgelopen nacht was verdwenen en er ook geen kans meer op regen was. Bij de start voelde ik drie druppels maar daar bleef het bij.

Na de lunch op de fiets vertrokken naar de start in Villach bij de Alpen Arena, wat bleek te liggen aan de voet van de lokale skischans. Wat geklooi door Villach om er te komen, maar ruim op tijd voor mijn starttijd kwamen we aan. De startvolgorde is in de omgekeerde volgorde van het algemeen klassement. Martijn startte dus enige tijd na mij. Net als bij de vlakke tijdrit werd er om de 30 seconden gestart.

Na de start ging het direct omhoog. Eerste stuk ging goed. Hartslag ging direct omhoog naar 150 ongeveer (laag d3) en bleef daar redelijk in de buurt. Hartslag zakte wel iets gedurende de inspanning. Op tweederde zat ik er even doorheen, maar geen echte inzinking. De klim loopt lekker over mooi asfalt. Af en toe een minder steil stuk en zelfs een keer licht naar beneden. Kon op die stukken niet echt doortrekken dus iets van vermoeidheid begint nu wel te komen.

Hoewel ik er onderweg niet echt oog voor had, is het een schitterende klim. Je rijdt veel tussen de bomen, maar eenmaal op de top heb je een schitterend uitzicht. Het was wel fris boven. Snel naar binnen gegaan waar een stevig soepje voor ons klaar stond. Beetje opgewarmd, wat gedronken en daarna samen met Martijn weer afgedaald naar Villach. Als afdaling is ie trouwens helemaal geweldig: heerlijk lopende bochten, mooi asfalt en een brede weg. In de afdaling passeerden we mannen die het klassement aanvoeren en nog bezig waren aan hun tijdrit.

Mooi tussendoortje in zo’n week. Mannen die voor je staan in het klassement laat je nu achter je en andersom ook op achterstand gereden door mannen die achter me stonden. Per saldo ongeveer gelijk gebleven ondanks de grote tijdsverschillen. Mijn tijd was 1:16. De winnaar deed het in een kleine 50 minuten…

Overall 176e vandaag en mijn categorie 28e. In het Klassement sta ik nu 162e en in mijn categorie 27e. Voor het geval je het bijhield 😉

2 reacties op 4e etappe: Bergzeitfahren

    1. Nou ja, doe naar beneden nog steeds rustig aan. Maar deze moest ik eigenlijk op de eerste dag hebben, om erin te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *